Inici  |  Qui som  |  Objectius  |  Notícies  |  Agenda  |  Opinió  |  Vídeos  |  Documents  |  Contacte
 
   
  11/4/2010
  La visita del papa: Volem fer realitat un estat laic.
2 comentaris - Dóna la teva opinió
  Comparteix
 
Ampliar
 
 
Joan Herrera, candidat a la Generalitat per ICV-EUiA
 
 
 
El candidat d'ICV-EUiA a la presidència de la Generalitat de Catalunya, Joan Herrera, ha emplaçat avui la resta de partits catalans amb representació al Parlament a signar el Pacte per la Laïcitat que promouen a Catalunya diferents entitats socials com ara Moviment Laic i Progressista per "per posar fi als privilegis preconstitucionals de l'Església i per avançar cap a un Estat realment laic on es garanteixi la igualtat real d'exercici de la llibertat de pensament i creença tot superant l'actual siutació de desigualtat entre l'Església catòlica i les altres confessions o aquells que no professen cap confessió". Aquest pacte, segons Herrera, hauria de ser subscrit per les forces polítiques catalanes, les confessions religioses i entitats socials de tota mena.
 
Per a Herrera, la visita de Joseph Ratzinger a Barcelona posa en evidència  que les relacions de les administracions públiques amb l'Església no es corresponen a un Estat aconfessional i que l'Església catòlica gaudeix d'una situació de privilegi heretada del franquisme". 
 
En aquest sentit, ha recordat que l'Església disposa d'un estatus específic -garantit pels Acords amb la Santa Seu de 1976 i de 1979- què li atorguen un seguit de privilegis, pel que fa al finançament (a través del IRPF, diferents exempcions fiscals), l'educació i la presència en actes i cerimònies públiques.
 
"El Govern de l'Estat no ha complert el seu compromís d'impulsar una Llei sobre la Llibertat religiosa que  hauria de servir per posar fi a aquesta situació anòmala", ha assegurat Herrera, que ha proposat derogar els acords amb la Sana Seu, eliminar la casella de l'Església Catòlica de la declaració de l'IRPF, impartir l'educació religiosa fora de l'horari escolar, eliminar els símbols religiosos dels organismos oficials i promoure el diàleg i la convivència enfront a qualsevol tipus d'intolerància o fonamentalisme, entre altres mesures per aconseguir una veritable separació entre Església i Estat.
 
Renúncia de l'aconfessionalitat
Herrera, que ha participat avui en una roda de premsa a l'Agència EFE en el marc del cicle que organitza amb els candidats, ha reivindicat la laïcitat com a "principi que regeixi la convivència ciudadana" i ha criticat "l'espectacle d'aquests dies de renúncia a l'aconfessionalitat". En aquest sentit, ha posat l'exemple del ban de l'alcalde de Barcelona perquè "és una renuncia a l'aconfessionalitat" i ha assegurat que aquest diumenge participarà en un acte a Ascó en contra de la instal.lació del cementiri nuclear.
 
El candidat ecosocialista ha subratllat que "l'espectacle dels darrers dies i la presència aquest diumenge de representants institucionals a la missa de consagració del temple de la Sagrada Família evidencia que no hi ha una separació entre Església i Estat".
 
"Tinc el màxim respecte per les creences però avui faig una crida a la laïcitat i l'aconfessionalitat perquè els països més moderns i democràtics són aquells que separen religió de l'Estat", ha subratllat.
 
Herrera ha recordat també la postura "terrible" de Benet XVI respecte a l'ús del preservatiu a l'Àfrica -"algú que creu en el bé de la humanitat no pot anar a l'Àfrica i dir aixó perquè és aberrant", ha assegurat- i en aquest sentit ha afegit que el Papa i la jerarquia eclesiàstica "s'han allunyat dels cristians de base".
 
En relació amb el fet que el Papa usi el català en la seva missa de consagració del temple, Herrera ho ha considerat "normal i terrenal" perquè és "lògic que parli l'idioma que visita com ha usat el portuguès quan ha anat a Portugal".  Sobre l'opinió del líder del PP, Mariano Rajoy, que ha arribat a afirmar que el gest del Papa d'usar el català és la "millor campanya pel català que s'ha fet en mil anys", Herrera ha dit que "cal tenir molta barra per dir això quan Rajoy vol dues comunitats lingüístiques diferenciades per a Catalunya".
 
 
 
   
 
Maçanet - 11/10/2010
LA FALSEDAT!
Si, aqui promous amb els teus "jefes" un Estat Laic, i després vens a l'Esglèsia el dia del nostre patró, St. Llorenç, a fer-li una reverència... fins a on pot arribar la falsedat eh!?!
 
Pep - 11/14/2010
CONTRADICCIONS
Fa 35 anys que vam "estrenar" democràcia a Espanya i tot just es ara que es parla de normalitzar i regularitzar les relacions Estat-Esglèsia fent realitat l'aconfessionalitat de l'estat i la laïcitat de la societat. Tinc esperança que no es tardi gaire veure normal que els polítics no assisteixin als actes religiosos que celebrin festes tradicionals.
Les paraules del papa que compara el moviment laïcista d'avui al nostre pais amb l'anticlaricalisme dels anys 30 són més que una falsedat!!
 
 
   

Dóna la teva opinió:
Participa a la nostra web deixant els teus comentaris i opinions sobre les notícies.
Si el comentari compleix les normes bàsiques de participació serà publicat en breu.
De no complir les normes no serà publicat.
9M no es fa responsable del contingut dels escrits, quedant atribuïda aquesta responsabilitat al seu autor.

  * Autor / Pseudònim
  * Assumpte
  * Comentari

Normes bàsiques de participació:
Els comentaris de la notícia han de fer referència al contingut de la mateixa.
No s’admeten insults ni faltes de respecte.
No s’admeten continguts publicitaris.

 
   
 
12/21/2015
Resultats eleccions generals a Maçanet
 
 
En Comú-Podemos: 818;   Psc-Psoe: 507 Erc: 485;   Democracia i Llibertat: 458; Ciutadans: 418;    PP:...
 
12/11/2015
En Comú Podem a Maçanet
 
 
EL CANVI NO S'ATURA ¿Quin grau d'importància dónes a aquestes eleccions generals? EL CANVI JA S'HA INICIAT a...
 
   
 
10/9/2015 - Josep Fontana
"La independència ara era un salt al buit"
Josep Fontana (Barcelona, 1931) és historiador. Però mai no ha mirat enrere, ans al contrari: ha intentat entendre el present per millorar el...
 
9/30/2015 - Oriol Junqueres
Carta abierta a Mariano Rajoy
Sr. Presidente del Gobierno del Estado Español: Ante los inequívocos resultados de las Eleccions al Parlament Català en las que las...
 
1/7/2015 - Vicens Navarro
MITOS SOBRE GRECIA Y SOBRE EUROPA
 5 de enero de 2015 El pensamiento económico dominante, que no es otro que el neoliberalismo, tiene su propio argumentario que utiliza...
 
 
 
 
Dimecres 16 Desembre 2015
Diumenge 24 de maig 2015
Dijous 23 d'abril ple extraordinari a la 1 del migdia, sala de plens
 
 
 
 
 
Video electoral CUP
 
       
 
QUI SOM
| OBJECTIUS | NOTÍCIES | AGENDA | OPINIÓ| VÍDEOS | DOCUMENTS | CONTACTE
 
 

 

Nou Maçanet. Per contactar amb nosaltres envian's un correu a: massanetdelaselva@iniciativa.cat